Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Riport | Hat hónap a harmadik világban

Hat hónap a harmadik világban

Kovásznai lány segíti világra az afrikaiakat
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Fazakas Emese-Sarolta, Gagyi Réka és Csíki-Zoltánia Réka, a három önkéntes lány Afrikában, már munkaruhában
Hozzászólások száma (a cikk alján): 2

A kovásznai Fazakas Emese-Sarolta a szülésznőképzőn szerzett tapasztalatait szeptembertől az afrikai Beninben, a vudu vallás fészkében kamatoztatja, és tervei szerint fél évig a harmadik világban segítené önkéntesként az ott élőket. Interneten készített beszélgetésünkben beszámolt hétköznapjairól, furcsa szokásokról, így nyújtva szeletnyi betekintést az ottani körülményekbe.

– Miként kerültél Afrikába? Mi vonzott, hogy odamenj? Szüleid hogyan fogadták a döntést?

– Gyerekkori álmaim között már ott szerepelt, hogy sokat szeretnék utazni. Ugyan eddig csak Európán belül sikerült eljutnom pár helyre, de szívem mélyén mindig is más kontinensre vágytam. Évről évre egyre jobban vágytam, vágyom megismerni az afrikai, ázsiai és az ausztráliai kontinens szépségeit, kultúráit és hagyományait. Tehát utazási vágyamtól és kíváncsiságomtól vezérelve könnyű volt meghozni döntésemet, hogy 6 hónapra eljöjjek Afrikába. Szüleim eleinte kevésbé örültek ennek, hiszen, egyedüli gyerek lévén, nagyon féltenek, de mivel ők a világ legjobb szülei, támogattak, mellettem álltak, mint ahogy eddig is az élet bármilyen szakaszában.

Más világ, változatos

– Milyenek az ottani életkörülmények? Van például tiszta víz?

– Az életkörülmények szegényesek, viszont nem mondhatnám, hogy boldogtalanok az emberek. Tudni kell, hogy ez a rész nem sorolható Afrika legszegényebb területei közé, ugyanis kereskedéssel foglalkoznak, és igen, itt tiszta víz folyik a csapból, a helyiek számára iható is, mi viszont maradunk a palackozott változatnál. Itt más elvárások alapján élnek, más szükségleteik vannak, mint pl. nekem, európainak. Ők nem bánják, ha a földön kell aludniuk vagy kinti mellékhelyiséget kell használniuk, nekik ez természetes. Mi viszont négyen egy európai standardok szerint tervezett házban lakunk. Van konyhánk, 2 benti fürdőnk, nappalink és 4 hálószobánk, franciaágyakkal és szúnyogok elleni hálókkal.

A helyieknek igazi ünnepet jelentett a lányok érkezése

– És helyi ételeket fogyasztotok? 

– Sajnos, még nem igazán volt alkalmam belekóstolni az itteni ételekbe, viszont már tudom: a nagyon csípős ízesítés és a szósz az, ami jellemző mindenre. Alapételként sok minden megtalálható: hal, rizs, tojás, aztán gyümölcsök (ananász, kókuszdió, papaja, banán, narancs), zöldségek (paradicsom, hagyma, krumpli, sárgarépa, paprika, fokhagyma, uborka). A kenyérnek sós és édes változata is van.

– Milyen nyelven értekeztek a helyiekkel?

– Francia a hivatalos nyelv, mivel régen francia gyarmat volt. Mi intenzív francia- oktatásban részesülünk, és reménykedünk, hogy minél hamarabb sikerül elsajátítanunk az alapokat. Ugyanakkor a helyiek törzsi nyelveket használnak, mikor egymás között beszélnek. Csak a környékünkön 10-12 törzs él, az országban sokkal több, és ezek a nyelvek egyediek, így sokszor merül fel kommunikációs probléma, egyik nem érti a másikat. És ekkor jön képbe a francia nyelv!

Az afrikai közösség elfogadta a Yogo-kat.

Születésnap csodával

– A 24. születésnapodat már Afrikában töltötted. Hogyan telt?

– Az ünneplés szerény volt, de eseményben annál gazdagabb, mert a nap végére önkéntes társammal, Rékával nem sokkal éjfél előtt világra kellett segítenünk egy kisfiút: 3200 grammos csoda jött a világra!

– Milyen körülmények uralkodnak a szülészeten?

– Nem lehet összehasonlítani az otthonival. Mi egy szülőotthonban vagyunk, ami távol áll az európai kórháztól. Jelenleg egy szülőszoba van, abban egy ágy, asztal, néhány szék és egy vízcsap található. Nincsenek steril körülmények, környezet, talán emiatt is magas a csecsemőelhalálozás, emellett a különböző fertőzések és a felkészületlenség, gyógyszerhiány is közrejátszik, ugyanakkor minden szülés egy csoda, legyél bárhol.

Ünnepi külsősőgek közepette adták át a szülőotthont

Beninben a halált ünneplik

– Önkéntes társad blogján láttam, hogy egy afrikai temetésen is részt vettetek. Mesélnél erről?

– Érdekes volt, mert amikor a helyiek meghívtak, azt mondták, mulatság lesz, aztán két nap múlva kiderült, hogy temetésről van szó: Kétou város rendőrkapitányának az apját temetik, aki júliusban halt meg. Beninben a halált ünneplik! Viszont attól tartanak, ha nem temetik el a halottat annak rendje és módja szerint, akkor a szelleme visszatér. Ezért aztán a holttestet nem az ajtón viszik ki, hanem rést vágnak a falon, hogy ne tudja, merre kell visszajönnie, továbbá ajándékokkal is elhalmozzák. 

Fontos személyt temettek, igaz, ünnepelve tették

– Beninben népszerű a mifelénk inkább horrorfilmekből ismert vudu vallás. Láttál már ilyen ceremóniát? Esetleg beszéltek nektek arról, hogy mit is takar mindez?

– Sajnos, még nem volt szerencsénk közelebbről betekintést nyerni a vudu vallásba, de kíváncsiak vagyunk! Tudni kell, hogy a vudu innen indult, és a világon csak itt gyakorolhatják hivatalos vallásként az emberek. Eddig egy esettel találkoztunk, amikor valami ceremónia volt: mentünk az autóval, s megszólították a helyiek a sofőrt, hogy mi, nők, húzzuk le a fejünket, mert aznap nem lehettek nők a környéken, nem láthattak minket.

Mindennapi jelenség a vudu vallás képviselőivel találkozni Beninben

Havi 170 euró zsebpénz

– Miként viszonyulnak hozzád, mint európai fehér nőhöz az afrikaiak? 

– „Yogo”-nak hívnak, ami fehér embert jelent. Úgy érzem, felnéznek ránk, és néha csodát várnak tőlünk. A szülőotthonba is betévednek nem terhes anyukák, öreg bácsikák, akik csak azt szeretnék, hogy egyszer az életükben átéljék, amint egy fehér ember megvizsgálja őket. Néha odajönnek hozzánk, és megkérnek, hogy csináljunk egy közös fényképet.

Szerény körülmények között segítenek világra gyerekeket

– Az internet szerint a mocsárláz, lepra, álomkór gyakori arrafele. Találkoztál már ilyen esettel? Mivel védekeztek ez ellen?

– Ahhoz, hogy az országba bejöhessünk, hivatalosan csak a sárgaláz ellen kell beoltva legyünk, ez viszont kötelező. Emellett még sok más oltást kaptunk, és mocsárláz ellen gyógyszert használunk. 

– Milyen az anyagi juttatásotok, fedezik a költségeiteket?

– Nekünk, önkénteseknek minden biztosítva van: oltások, vízum, szállás, repülőjegyek, és kapunk kajapénzt, valamint zsebpénzt, ami havi 170 euró. Reméljük, a kiadásainkat tudjuk fedezni belőle.

– Mi az, amitől esetleg tartotok Afrikában? Betegség, törzsi viszály vagy egyéb?

– Én relativista személynek tartom magam, aki igyekszik mindenhez nagyon pozitívan állni, úgyhogy nem igazán tartok törzsektől, viszályoktól. Ugyanakkor szem előtt tartom, hogy a baj megtörténhet, legyek bárhol.

– A hat hónap után tervezed-e, hogy továbbra is Afrikában maradj? Esetleg idehaza helyezkednél el?

– Nincsenek távolabbi terveim. Annyi biztos, hogy még sokat szeretnék utazni az életem során, kíváncsi vagyok a „nagyvilágra”, nyitott vagyok mindenre, viszont hosszú távon lehet, hogy csak Erdélybe húz vissza a szívem!

Fazakas Emese-Sarolta 1992. szeptember 7-én született Kovásznán. Egyetemi tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szülésznőképző szakán végezte. A székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület által meghirdetett programon keresztül ő és még három Hargita megyei fiatal (Gagyi Réka, Nagy Attila, Csíki Zoltánia-Réka) az afrikai Benin köztársasági, Kétou városába önkénteskedik, Emese-Sarolta szülések levezetésével, ultrahangvizsgálatokkal, tanácsadással foglalkozik egy ottani szülőotthonban. Bővebb betekintés életükbe a http://atasokkbeninben.blogspot.com internetes címen lehetséges.

Szőke Zsuzsa

Cikk megtekintve összesen: 7671   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

11/10/2016
avatar
sok migrans
Egyetértek! Nem értek egyet!
1
11/10/2016
avatar
Bátor és ügyes lány vagy aki úgy éled életed ahogyan azt megálmodtad! Csak gratulálni tudok és kívánok neked kitartást és soha ne add fel az álmaidat bármennyire is nehéz lesz megvalósítani.
Egyetértek! Nem értek egyet!
3

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet